|
|
Klik op bovenstaande afbeelding voor een 100% weergave |
|
Object | : | 1078 |
---|---|---|
Titel | : | Oven |
Vervaardiger | : | |
Datering | : | 1907 |
Beschrijving | : | Onder de foto staan 6 rondjes. Klik hierop en u ziet Piet van Bentum, de bakker uit Telgt en Albertje van Hell in actie. |
Gebruik Mariahoeve | : | De oven werd gebruikt om brood te bakken. Meestal was dit brood gemaakt van roggemeel. Het brood, kleirog, werd hierdoor nogal vast, daarom mengde men het met andere meelsoorten. De broden werden rechtstreeks op de warme ovenstenen gebakken. Het zogenaamde vloerbrood. De oven werd verwarmd met takkenbossen, rijshout, die werden bewaard in de kleine ruimte achterin het Bakhuus waar de kapotte wasketel staat. Nadat de takkenbossen waren opgebrand werd de as er uitgeschoven en de vloer van de oven met de natte loerstok gedweild, zodat de extra gloed van de stenen was. Daarna werden de broden met de “schieter” op de ovenvloer gezet. De deur werd gesloten en een paar uur later had men eigen gebakken “kleirog”. Na het broodbakken werd de oven ook gebruikt voor het drogen van appeltjes. |
Aantal | : | 1 |
Thema | : | Voedsel |
Materiaal | : | Deeg |
Afmetingen | : | |
Ruimte | : | Bakhuus |
Plaats | : | Oven |
|
||
Record aangepast: 27 februari 2022